Опубліковано в СВІТ

Як офіційно знайти роботу у Польщі

Понеділок, 14 серпня 2017 08:53 Автор 

Як українцям працевлаштуватись у Польщі.
Безвізовий режим — це можливість відвідувати країни «Шенгену» (за винятком Великобританії та Ірландії) з туристичними цілями до 90 днів в піврічний період. Тепер можна і працевлаштуватися в Польщі на тимчасові роботи на ті ж терміни.
Чутки і суперечки на тему можна або не можна влаштовуватися на роботу в Польщі по безвізу ходили давно. Крапку в них поставила Державна прикордонна служба Польщі, давши роз’яснення по тих змінах, що вступили в силу з липня 2017.
Так, кожен громадянин України може працювати в Польщі, не отримуючи візи, якщо у нього є один з двох документів: дозвіл (zezwolenie) на роботу або заява (oświadczenia) від роботодавця про намір працевлаштувати іноземця.
Воєводське запрошення замовляє роботодавець, подаючи в воєводство пакет документів на працівника. Стверджує дозвіл воєвода. Офіційний термін виготовлення документа може досягати 2 місяці, а фактично ця межа іноді значно перевищується.
Oświadczenia – найпопулярніший документ у наших працівників в Польщі. У самій назві — заява — закладений повідомний характер цього паперу. Роботодавець доводить до відома держави, що має намір працевлаштувати конкретного іноземця, і все! Можна працювати. Термін виготовлення Освядчення – 1-2 тижні.
Істотним недоліком заяви є те, що вона дає право на роботу не більше ніж на 6 місяців в рік. Вичерпавши цей термін необхідно або виїхати на Батьківщину, або оформляти дозвіл. Зрозуміло, безвізовий ліміт скінчиться раніше, але його можна продовжити.
Скільки ж коштує оформити документа?
Збір за оформлення заяви — близько 7 євро, за дозвіл — 12-35 євро. Ці виплати виробляє ініціатор процесу оформлення, а ним в обох випадках є роботодавець!
Безвізовий режим передбачає перебування іноземця в країні на термін не більше 90 днів за півроку. Аналогічно — 90/180 — йдуть справи і з роботою українців по біометричного паспорту. Далі необхідно або повертатися додому, або оформляти інші документи. Заборона на в’їзд до Польщі або всю Шенгенську зону не дозволять українцеві перетнути кордон, а значить і працевлаштуватися.
Відразу після оформлення працівник і роботодавець зобов’язані укласти трудовий договір! У деяких випадках, якщо це прямо не заборонено законом, допустима цивільно-правова форма. Протягом наступних 7 днів іноземець зобов’язаний зареєструватися в ZUS. Без цих дій працевлаштування буде вважатися незаконним!
Як правильно поїхати на роботу з біометричним паспортом?
Чинні закони не регламентують інші терміни і послідовність дій. Українець має повне право в’їхати до Польщі по безвізовому режимові і вже там підшукувати собі роботу, оформляти документи тощо.
Однак є проблема: очікувати дозволу можна кілька місяців, працювати в даний період не можна, а термін перебування (ті самі 90 днів) скорочується. Коли всі папери будуть готові, на роботу може не залишитися часу.

Рекомендується наступна послідовність дій:
 Вибір роботодавця.
 Отримання від нього дозволу або заяви.
 Перетин кордону.
 Укладення трудового договору.
 Реєстрація в ZUS.
Так як перші пункти здійснювалися дистанційно або короткочасними поїздками, дозволений термін роботи можна буде використовувати максимально продуктивно.
Якщо бажаєте працювати понад «безвізових» 90 днів?
Однією з підстав отримання Карти тимчасового побиту є довгостроковий трудовий договір. Відповідно, працюючи по безвізу і будучи власником такого договору можна претендувати на Карту.
Закон говорить, що подати документи можна навіть в останній день офіційного перебування в Польщі. Поставлений штамп продовжить час дозволеного перебування в країні на весь термін розгляду справи. Однак рекомендується так не чинити тому, що:
 Документи можуть і не прийняти, якщо будуть виявлені якісь помилки і потрібне їх виправлення, а на наступний день ліміт перебування закінчиться.
 Штамп дозволить перебувати в країні, але не дозволить працювати, а термін очікування може бути досить значним.
 Штамп не дозволяє в’їзду в країну, якщо немає інших віз.
В результаті, українцю доведеться довгий час перебувати в Польщі без можливості працювати і з’їздити додому (вірніше, додому можна, а от повернутися потім не вдасться).
Краще зайнятися оформленням Карти побиту відразу, як приступите до роботи! Якщо, звичайно ж, плануєте далі працювати в Польщі.
Якщо на Карту побуту документи були подані раніше, і зараз йде процес розгляду справи і є штамп, можна скористатися правом роботи по безвізовому режиму. Для цього українцеві треба виїхати з території Польщі і в’їхати по біометричному паспорту. Звичайно, якщо ліміт 90/180 ще не витрачений.
Одночасна наявність і штампа, і «безвіза» не призводить до проблем: в першу чергу діють права щодо безвізового перебування, а по закінченню ліміту автоматично вступають в силу права, надані штампом.
Переваги та недоліки нововведень
Зручності від нових законів очевидні — можливість роботи без отримання візи.
Недоліки в ускладненні оформлення документів роботодавцем, посилення контролю, а так як весь цей труд лягає на його плечі, відшукати бажаючих займатися процесом може бути небагато.
Крім того, є обмеження по термінах робіт, за часом дії заяви, а оформляти дозвіл довше і дорожче.
Чи можна змінювати роботодавця по безвізовому режимі?
Так, якщо ліміт перебування не вичерпаний і отримано новий дозвіл або заяву.

Джерело: "Українці Сьогодні"

Останні зміни Середа, 16 серпня 2017 17:54
Прочитано 340 разів
Оцініть матеріал
(0 голосів)
Поділитися:
Інші матеріалі з цієї категорії: « У Турцію без закордонного паспорта
РЕДАКЦІЯ ПОРТАЛУ

"Макарів діловий"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Будівельний Дворик

Будівельний дворик Макарів

Аптечний пункт Поліклініка

Техінвент Експерт

БТІ Техінвент Експерт

Останні Коментарі